Skip to main content

Varehandelens veteraner – et trumfkort mot nettbutikkene?

Veksten innen netthandel har snudd opp-ned på store deler av den tradisjonelle varehandelen. Garvede seniorer – ansatte som er 50 år og eldre – kan spille en rolle i å holde liv også i de fysiske butikkene.

<p>KAN BUTIKK-SENIORERS erfaring og kunnskap være et motsvar til presset fra den «unge» netthandelen?</p>

KAN BUTIKK-SENIORERS erfaring og kunnskap være et motsvar til presset fra den «unge» netthandelen?

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Redaksjonen

  • 13. august 2019

13. august 2019

Digitaliseringen byr på utfordringer for varehandelen. Når kundene handler på nett, hva skal butikkene konkurrere på? Hva får du i butikk som du ikke får på nett?

I arbeidet med en Fafo-rapport om betingelsene for god seniorpolitikk i varehandelen fant forskerne tegn på at å satse på eldre arbeidstakere kan være et sentralt mottrekk.

Service uten taster

I caseundersøkelsen til rapporten besøkte forskerne spesialforretninger som klesforretninger rettet mot et voksent publikum, faghandler som apotek og byggevare, eller dagligvarebutikker med ferskvaredisk.

Erfarne ansatte kan veilede og utføre tilleggstjenester i kraft av sine mange år i bransjen, påpeker forskerne basert på intervjuene de hadde.

Anne Inga Hilsen og Roy A. Nielsen har skrevet rapporten Seniorpolitikk i varehandelen
LESE RAPPORTEN? Digital versjon kan fritt leses på Fafo.no (PDF-format): Til rapportside / Rett til rapporten (PDF).

Her viser de til eksempler på tilleggstjenester som å få filetert fisk du kjøper i ferskvaredisken, veiledning om hva slags materialer du trenger for å bygge en platting eller å få sydd om farfars arvede livkjole, krever dette erfarne ansatte som møter kunden ansikt til ansikt.

Ledere satser

Forskerne snakket med både seniorer og ledere, og spurte om hvordan det opplevdes å være senior i disse butikkene.

Lederne la stor vekt på ansattes erfaring i møte med kundenes behov. Derfor hadde butikkene ansatte med høy alder, og de hadde dessuten ansatt eldre personer. En butikkleder fortalte om en ansatt de hadde rekruttert da vedkommende ble pensjonert fra en av konkurrentene.

Alle forskerne snakket med fortalte om flinke og erfarne eldre medarbeidere som et fortrinn i konkurransen om kundene.